Liveurope - МКЦ

GAZORPAZORP, SV.PSETA & ООHS!

Ви го претставуваме Газорпазорп, креативно еден од најпотентните гитарски бендови на новата генерација на Балканот. Како претставници на новиот бран српски бендови, кои полека и сѐ позабележително ја преземаат палката од рацете на постарата генерација гитарски бендови во регионот, разиграните млади момчиња играат на оригиналноста и автентичноста. Во април 2018 година, тие го издадоа своето дебитантско ЕП, едноставно насловено „EP # 1“ со хиперенергични песни, полни со дисторзии и рапави вокали.

Во декември 2020 година, Газорпазорп го објави EP-то „Од воздух и сонце“ (Moonlee Records), кое носи пет свежи песни, полни со младешки дух, разиграност и страст. Покрај очигледните влијанија на бендовите како што се Репетитор или Мец, нивниот нефатлив звук ја комбинира впечатливата моќ на ноиз-рокот, комплексноста на мат-рокот, постпанк разиграноста и експерименталноста на психоделичниот рок, комбинирајќи ги и англо-американските и регионалните музички традиции. Со својата современа рок-естетика, Газорпазорп е поставен рамо до рамо со актуелните бендови како што се Squid, Black Midi, Oh Sees, Protomartyr и Tropical Fuck Storm. И покрај младоста на бендот, постои јасен зрел и префинет пристап кон аранжманите на песните, кои со неверојатна леснотија скокаат од експлозивни напади на лудило во лебдечки мирни пасажи и назад. Газорпазорп е гласот на новата генерација на препознатливиот белградски шарм, а пред сѐ фантастичен бенд, кој ја продолжува традицијата на регионална музичка бескомпромисност!


„Во помалку од една минута можете да приметите колу св.Псета се бесни и разуздани, свират како ништо пред нив и да не постоело, а откако ќе ги слушнете тие песни, веќе не е ни проблем доколку ја снема целата музика од иднината“ – Helly Cherry


OOHS! е бугарско-либански космички lo-fi поп-ентитет базиран во Софија. Зад себе имаат две лимитирани касетни изданија за Amek Collective, “Tropic of Cancel” и ѕвездениот “Plutonic Love Songs”. OOHS! имаат настапувано покрај Follakzoid, Moonwalks и VVhile, но и во бројни локални концерти организирани од Alarma Punk Jazz, Amek Collective, Indioteque, Blood Becomes Water и други независни промотери. Настапот во Скопје им е прв настап во живо од 2020 како и прв воопшто настап во Македонија.

  • Настанот ќе биде организиран со почитување на актуелните ковид-протокли

  • LIVEUROPE e првата паневропска иницијатива, која ги поддржува напорите на концертните сали во промоцијата на надоаѓачки европски артисти. LIVEUROPE е мрежа кофинансирана од програмата на Креативна Европа.