Изложба

НЕ Е НИТУ СОН

Изложба на СЛИКИ ОД ВЛАДИМИР ИЛИЕВСКИ

15 – 25 јули

На оваа изложба Владимир Илиевски ќе се претстави со нова серија слики, кои се доближуваат до она што може да биде сон. А не е. На моменти е сосема обично чекање под црвеното светло од семафорот или држење вазна со цвеќе, а некаде е јавање низ облаци или лежење под планина што лебди. Всушност, вака почна:
„Излегов да прошетам по новата планета што ја открив. Онаа на која никогаш не ни бев. Се напив од синото искривено шише вино, кое стоеше зад задната нога на белиот коњ. Чудно е, бидејќи белиот коњ не беше отсекогаш бел. Претходно беше кафеав. А сега пред главата имаше нешто сино. Што е тоа синото? Камо да знаев. Над него, како и обично, имаше клавијатура, која се протегаше од мене до црвените дрвја што личеа на шеќерна волна направена од облак измешан со шлаг за торта. Никогаш не сфатив зошто таа рака го притискаше дрвото толку силно. Не можеше ли да чуе со увото, кое не се ни гледа. Прекрасна ноќ како и секоја друга, силно затемнета од светлината на месечината. Таа гледаше сѐ. Фрли еден зрак темнина и на моето рамо онаму каде што стоеше пеперутката. Токму тогаш јас не постоев. Очите на тилот ми беа само за да ја видам пеперутката. Но не ја видов. Се претвори во гасеница. Сето ова беше толку обично и досадно“.

Изложбата ќе биде поставена до 25 јули.

виртуелна галерија >