WARM-UP CINEDAYS 2023

Како и изминатите 2 години, така и оваа најавата за претстојното издание на фестивалот на европски филмCINEDAYS оди со загревачка програма во 3 градови во Македонија!

И оваа година програмата ја красат филмови што поминаа најдобро низ изминатите изданија на фестивалот и кои ги освоија најголемите награди по филмските фестивали низ светот.

Ве покануваме да уживате со проекции под отворено небо пред Домот на културата во Дебар, во амфитеатарот во младинскиот парк во Велес и платото зад Официрскиот дом во Битола!

Дебар, парк пред Центарот за култура во Дебар

9 – 10 ЈУНИ 2023 ГОДИНА

петок, 9 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: СОЛО МОД (Solo Mode), режија: Тамара Котевска, 30 мин

21:00 | УЛИШТЕ (HIVE) 
(84 мин, Косово, Швајцарија, Албанија, Македонија, 2021)

Дејствие: Како и многу други жени на Косово, Фахрије е една од оние кои се надеваат дека ќе добијат вести за својот сопруг, кој сè уште се води за исчезнат и тоа седум години по завршувањето на војната. Од вдовиците не се очекува да работат, но таа мора да се грижи за своето семејство и да се здружи заедно со други вдовици со цел да започне бизнис за производство на ајвар. Ова го прави без разлика на тоа што заедницата веќе ја осудува што се осмелила да вози. Филмот е инспириран од вистинската приказна на Фахрије Хоти.

Награди: САНДЕНС 2021 награда од жири за најдобар игран филм, награда од публика за најдобар филм и режија

Разговор со Валдета Исмаили, актерка
Тема: мајчинската љубов, жените и нивната улога во патријархалното општество
Модератор: Арсим Лесковица, филмолог, Кинотека на Северна Македонија

Сабота, 10 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: ЖИВОТОТ ВО МЕУР (Living in a bubble), режија: Никола Дрвошанов, 8 мин

21:00 | ВЕРА СОНУВА ЗА МОРЕТО (VERA DREAMS OF THE SEA) 

(82 мин, Косово, Албанија, Северна Македонија, 2021)

Дејствие: Вера е средовечна толкувачка на знаковен јазик, чиј што живот е нарушен поради самоубиството на нејзиниот сопруг, а која треба да се соочи со суровата реалност бидејќи им противречи на длабоко всадените родови прашања на нашето време. 

Награди: ВЕНЕЦИЈА 2021 номинација за најдобар игран филм – “Orizzonti” селекција, Филмски фестивал во Токио 2021 Гран при

Разговор со Муесин Мифтари, филмолог
Тема: самоубиство во семејството, родови прашања 
Модератор: Арсим Лесковица, филмолог, Кинотека на Северна Македонија


Велес, Амфитеатар, Парк на младите

16 – 17 ЈУНИ 2023 ГОДИНА

петок, 16 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: СИНИОТ ЧАС (Blue Hour), режисер Ана Јакимска, 19 мин

21:00 |УШТЕ ЕДНА ТУРА (ANOTHER ROUND) 
(117 мин., Данска, Шведска, Холандија, 2020)

Дејствие: Мартин е учител во средно училиште кој се чувствува стар и уморен. Неговите ученици и нивните родители сакаат тој да прекинe за да им se зголеми просекот. Охрабрени од теоријата на промили, Мартин и неговите тројца колеги започнуваат експеримент за да го одржат постојаното влијание на алкохолот во секојдневниот живот. На почетокот, резултатот е позитивен. Класот на Мартин сега е поинаков, а проектот се промовира во вистинска академска студија со прибирањето на резултатите. Полека, но сигурно, алкохолот ги олабавува четворицата пријатели и нивното опкружување. Резултатите се подобруваат, и тие почнуваат вистински да го чувствуваат животот. Како што предметите влегуваат внатре, експериментот за некои напредува, а за други излегува од колосек. Станува сè појасно дека алкохолот може да доведе до големи резултати во светската историја, но дека секоја смелост може да има и последици.

Награди: ОСКАР 2021 за најдобар странски филм 
Разговор со Марија Лукаревска, филмски критичар
Тема: Алкохол, пријателство, експеримент
Модератор: Петра Бранковска, Гледај.мк

Сабота, 17 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: Ист (Same), режисер Ферди Јајаи, 9.30 мин.

21:00 | НАЈЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТОТ (THE WORST PERSON IN THE WORLD) 
(128 мин., Норвешка, Франција, Шведска, Данска, 2021 г.)

Дејствие: Хроники од четири години од животот на младата жена Џули која се движи низ немирните води на нејзиниот љубовен живот и се бори да го пронајде својот пат во кариерата, што ја наведува пореално да погледне која, навистина, е таа самата.

Награди: ОСКАР 2022 номинација за најдобар странски филм и номинација за оригинално сценарио
Разговор со Алек Василевски, филмолог, Кинотека на Северна Македонија
Тема: Љубов, кариера, пронаоѓање на вистинското „јас“
Модератор: Петра Бранковска, Гледај.мк

Битола, Europe House (плато на „Офицерски дом“)

23 – 24 ЈУНИ 2023 ГОДИНА

петок, 23 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: ПРОБЛЕМОТ НА ТИНА (Tina’s Problem), режисер Радован Петровиќ, 15 мин.

21:00 | ФАБИЈАН: ОДЕЈЌИ НАКАЈ КУЧИЊАТА (FABIAN: GOING TO THE DOGS
(176 мин., Германија, 2021 г.)

Дејствие: Берлин, 1931 година. Опкружување кое се наоѓа помеѓу кираџиите и подземјето, каде што борделите се ателјеа за уметници, нацистите викаат на цел глас за злоупотреба на улиците, а Бабелсберг сонува за тоа да продуцира „психолошко кино“. Животот се случува, општеството ферментира и кородира. Сè додека сè уште има работа, Јакоб Фабијан, кој има докторат по германски студии, пишува реклами преку ден а навечер и ги посетува чудните установи во градот заедно со Стефан Лабуд. Додека неговиот пријател – кој подоцна признава дека не успеал „во темите на животот и професијата“ – е љубител на комунизмот и сексот, Фабијан останува трезен и оддалечен. Без навистина да верува во тоа, тој ја чека „победата на пристојноста“. Неговата љубов кон Корнелија е единственото нешто што го тера да се сомнева во неговиот ироничен фатализам. Таа станува зрак на надеж во неговото пропаѓачко постоење.

Награди: Берлински филмски фестивал 2021 номинација за ЗЛАТНА МЕЧКА 
Разговор со Елена Ристевска, Контракадар
Тема: Ефектот на кородирачките општества врз човечкиот живот
Модератор: Бојан Станиќ, Контракадар

Сабота, 24 јуни 2023 година

20:30 | Краток МК филм: ПЕРИКИ (Wigs), режисер Ангела Димеска, 14 мин.

21:00 | ЈАС СУМ ТВОЈОТ ЧОВЕК (I’M YOUR MAN) 
(108 мин., Германија, 2021 г.)

Дејствие: Со цел да обезбеди финансиските средства за целите на истражување за потребите на своите студии, една научничка ја прифаќа понудата да учествува во еден несекојдневен експеримент: таа треба да живее три недели со хуманоиден робот кој е создаден за да ја направи среќна.

Награди: 2021 Берлински филмски фестивал номинација за ЗЛАТНА МЕЧКА и СРЕБРЕНА МЕЧКА за најдобра женска улога
Разговор со Благица Димитрова, Контракадар
Тема: Животни аспирации, вештачка интелигенција, среќа
Модератор: Бојан Станиќ