Уметноста е ормар

  • сцена: МНТ

Словенско младинско гледалишче, АВГУС (СЛО)

Режија: Ivan Peternelj

Времетраење: 65’
Јазик: словенечки, со македонски превод

www.mladinsko.com

Улоги: Daсa Doberсek, Janja Majzelj, Blaz Shef, Matija Vastl, Polona Janezic (At the harmonium), Gasper Tesner, Ivan Peternelj (Set designers at the stage)

Автор: Daniil Harms
Превод: Drago Bajt
Избор: Ivan Peternelj
Драматург: Jana Pavlic
Костимограф: Slavica Janosevic
Лектор: Mateja Dermelj
Дизајн на светло: Matjaz Brisar
Шминка и маски: Nathalie Horvat
Продуцент: Barbara Hribar
Инспициент: Gasper Tesner
Благодарност до: Drago Bajt and Primoz Cucnik (LUD Serpa)


Претставата „Уметноста е ормар“ произлегува од заумниот свет на Хармс, третирајќи го тој авангардист како идеален соговорник за да проговори за светот во кој живееме. Тој свет, по зборовите на авторот на претставата, досегнува вртоглави височини на човечката глупост, бесмислата и етичкото пропаѓање, па е во секојдневна борба со апатијата. Но, исчашениот поглед на Хармс е во состојба да го испреврти наопаку. Апсурдот во неговата книжевност зборува „за невидливиот и неодреден страв, кој му се заканува на секојдневието од позадина, за егзистенцијалната загрозеност, за метафизичкиот ужас“. Но баш таа призма на апсурдот што во себе го крие она критичкото и комичното, дава можност на сето тоа да му погледнеме в лице.

Зошто Хармс денес? Глобалниот свет достигнува вртоглави врвови на човечката глупост, бесмисленост и етичко пропаѓање. Но, најлоша е рамнодушноста, која полека станува секојдневие и се чини неизбежна.