The Chorus Project: Online festival

СКОПЈЕ / ЛОНДОН 12-14 МАРТ

Стигнавме до крајот на The Chorus Project. Завршните активности ќе се случуваат од 12-14ти март, на дигиталниот фестивал, организиран од МКЦ Скопје и Апстарт Театар од Лондон. На овој фестивал ќе бидат прикажани сите четири делови од Орестија, адаптирани во нови дигитални формати. Централна активност во овие три дена ќе биде интерактивната онлајн-работилница „Мали директни акции“, која ќе ги истражува новите можности на вмрежување и финансирање на прокети од културата, без учество на големите фондови. Во работилницата ќе бидат вклучени повеќе културни организации од Македонија и од земјите партнери на проектот. The Chorus Project се затвора на 15 март 2021 година. По завршувањето на проектот, сите заеднички активности ќе бидат достапни на едно место, на нашата веб-страница.


12.3.

20:30 (19:30 Лондон)
Патување! – 30′
Филмски есеј во четири чина – патеписен филм за меморијата на театарот
Агамемнон, Патос, Минхен, Германија

Орестија 1/4 („Надгробно жртвување“) – 40′
Театар-филм на дигиталната адаптација на Орестија 1/4
МКЦ Скопје, Македонија

Блок билети: 300 денари

13.3.

16:00 (15:00 Лондон)
Разговор: Меѓународен панел за финансирање – 60′

17:15 (16:15 Лондон)
Работилници: Мали директни активности – Како независните уметници си помагаат едни на други без големи грантови? Како да ги одржуваме нештата одржливи? – 60′ (на платформата Зум)

Како може да организираме проекти и идеи надвор од големите фондови на Креативна Европа? Потребни ни се големи грантови за опстанок, но како соработуваме едни со други на помали проекти?
– – Учеството е бесплатно

13.3.

20:30 (19:30 Лондон)
Хорот – Аудиоискуство – 20′
Театар-филм на дигиталната адаптација на Орестеја 1/4
Апстарт театар, Лондон, и Бирмингем РЕП, ОК

Протеус – изгубено парче меморија – 40′
Четвртиот дел од Орестија – претставата како филм
Театар Ам Ленд, Грац, Австрија

Блок билети: 300 денари

14.3.

16:00 (15:00 Лондон)
Патување! – 30′
Филмски есеј во четири чина – патеписен филм за меморијата на театарот
Агамемнон, Патос, Минхен, Германија

Орестија 1/4 („Надгробно жртвување“) – 40′
Театар-филм на дигиталната адаптација на Орестија 1/4
МКЦ Скопје, Македонија

20:00 (19:00 Лондон)

Хорот – Аудиоискуство – 20′
Театар-филм на дигиталната адаптација на Орестеја 1/4
Апстарт театар, Лондон, и Бирмингем РЕП, ОК

Протеус – изгубено парче меморија – 40′
Четвртиот дел од Орестија – претставата како филм
Театар Ам Ленд, Грац, Австрија

Блок билети: 450 денари