СТАРИТЕ КИНА

МКЦ, заедно со фестивалот на креативен документарен филм МакеДокс и издавачката куќа Слово, на драго срце и уште подрага прилика ве канат на:

Претставување на една носталгична книга: “СТАРИТЕ КИНА” (киноприкажувањето во Македонија 1897-1954) од почитуваната Илинденка Петрушева.

На промоцијата ќе зборуваат:

Јасна Франговска, радиоводител и поранешен новинар
– Борис Дамовски, режисер
– Димитар Башевски, писател и издавач и авторот/филмолог Илинденка Петрушева.

Модератор на промоцијата е Русе Арсов, продуцент и уредник на драмска програма во МКЦ.

Во рамките на промоцијата, ќе се одржи и проекција на филм:

„Кино Мортус“, 2021

РЕЖИЈА: ИВАНА ЦВЕТАНОСКА​

Камера: Антонио Мисиркоски, Матеа Козовски​
Монтажа: Оливер Милески​
Звук: Леон Шумански​
Продукција: МакеДокс филмска школа „ДокуНикулци“

сала Фросина