Скопски поетски фестивал

Прво издание на новооснованиот интернационален поетски фестивал

Дваесетина поети од регионот и од Европа изразија поддршка и го поздравија основањето на фестивалот со видеопораки и со песни, коишто можат да се видат на нашите „Инстаграм“ и „Фејсбук“ профили, како и на нашиот „Јутјуб“ канал.

На отворањето на фестивалот, на први септември од 19.00 часот во МКЦ ‒ Скопје, ќе читаат дузина поети на настанот наречен „Стихофренија“, тематско поетско читање посветено на народната поезија и фолклорот воопшто, а за таа цел читањето ќе биде и музички поддржано со настап на дел од членовите на ВИС „Тркалезна маса“. Ќе биде отворена и ликовна изложба на која 16 ликовни уметници и графички дизајнери ќе се претстават со свои дела што се директно инспирирани или комуницираат со конкретна песна на секој од поетите што ќе настапат на фестивалот. На втори септември, исто така со почеток од 19.00 часот, на истата локација, ќе бидат претставени поетите од странство: Сергеј Тимофеев од Латвија, Марија Дејановиќ од Хрватска, Танос Гогос од Грција, Ким Симонсен и Вонбјошт Ванг од Фарските Острови, како и македонската поетеса Лидија Димковска, а ќе се емитуваат и неколку куси поетски филмови: дел од нив се наменски снимени и инспирирани од песни на поетите што ќе читаат на интернационалната вечер, авторство на Валентина Бактијаревиќ од Србија, а остваривме и соработка со „Киноскоп“, фестивал на аналогни и експериментални филмови од Белград, Србија, чиишто организатори за нас направија избор од шест куси поетски филмови од автори од САД, Јапонија, Германија и Канада.

Фестивалот ќе може да понуди околу една четвртина од првично планираната програма, која е скратена заради актуелната состојба со ковид во државата. Сепак, и во вакви околности, првото издание на фестивалот ќе се одржи, главно со домашни поети, но и со пет странски поети, од кои дел ќе бидат лично присутни, а дел ќе се претстават со видеопроекции.

Фестивалот е поддржан од Град Скопје, од Младинскиот културен центар ‒ Скопје, како и од винаријата „Стоби“.

Учесници поети: Павлина Атанасова, Биљана Стојановска, Лира Бојку , Ким Симонсен, Снежана Стојчевска, Диме Данов, Јулијана Величковска, Вонбјошт Ванг, Ива Дамјановски, Владимир Мартиновски,  Лидија Димковска, Ана Голејшка Џикова, Ѓоко Здравески, Танос Гогос,  Марија Дејановиќ и Сергеј Тимофеев.

Учесници ликовни уметници и графички дизајнери: Зоран Кардула, Ване Костуранов, Никола Пијанманов,  Андреј Павлов, Воскресија Андреевска, Тони Попов, Марио Каев, Калин Маловски, Диме Данов, Александар Иванов, Наталија Лукомска, Филип Мартиновски, Ива Јованова, Владимир Лукаш, Емилија Мишева и Владимир Илиевски.


  • Фестивалот ќе биде организиран со строго почитување на актуелните ковид-протоколи

Плато МКЦ