Силата на С

  • сцена: МКЦ, сала 25 Мај

Локомотива , Скопје (МКД)

Режија: Aleksandar Georgiev

Времетраење: 50’

www.lokomotiva.org.mk

Автор: Aleksandar Georgiev
Изведувачи: Dario Barreto Damas, Zhana Pencheva, Aleksandar Georgiev

Музика: Tsvetan Momchilov
Графички дизајн: Gjorgji Despodov
Кореографија: Aleksandar Georgiev
Kуратор на програмата: Biljana Tanurovska – Kjulavkovska

Програмски координатор: Zorica Zafirovska
Проектен и финансиски менаџер: Blagica Petrova
Администрација: Gjurgjica Hristovska
Координатор на продукција: Stefan Bogeski
ПР: Kristina Todoroska Petreska


Еј, јас сум. Од позади. Одамна не си ме забележал. Само повремено ми обрнуваш внимание. Никогаш не се осмели да ме ставиш во центарот на вниманието. И јас сум уморен. Уморен сум од тоа да бидам само нешто „приватно“. Уморен сум да ме цензурираат, покриваат. Уморен сум да бидам онаму каде сонцето никогаш не допира. Време е да ме ставиш во главната улога. Можеби тоа е единствениот начин да се продолжи. Сакам да ме набљудуваш, да ме осудуваш, да ме сакаш, да ти е незгодно со мене, да се изгубиш во мене, да си во склад со мене? Ми треба да ме храниш. Ми треба да ја славиш мојата моќ. Сакам да ме гледаш како дел од тебе. Бидејќи сум тука, отсекогаш сум бил веднаш зад тебе. Јас сум клучот до непознатиот космос. Треба само да тропнеш три пати.

„Силата на С“ произлегува како еден од резултатите од кореографското истражување „Кoсерии“ на кореографот Александар Георгиев, кое се занимава со практики на коегзистирање преку кореографија и танц.

  • Не се препорачува за лица под 16 години

сала 25 Мај