РОДЕНДЕН 2021

Роденденот на уметноста е настан со кој МКЦ веќе неколку години наназад ја започнува годината. По сето сработено во изминатата 2020, по толку многу онлајн-настани, по речиси целосно ‘дигитализирање’ и на културата и на нашите животи, решивме ова издание на Роденденот да го одбележиме со еден избор од онлајн-настани организирани од/во МКЦ, во текот на 2020 година. Нормално, со надеж дека 2021 ќе ни донесе нормализирање на ситуацијата и враќање на публиката во живо. Закажуваме виртуелна средба на 22 јануари (петок), со почеток од 18 часот на социјалните мрежи и интернет-платформите на ЈУ МКЦ.
Да, повторно онлајн, но, се надеваме не за долго.

Програмата за Роденден 2021:

 • 18:00 – Креативна работилница за деца со Биби и Доротеј [преку Zoom]
 • 18:45 – [Flipbook film presents] „Змијулче“, рeжија: Кристина Стојановски, Крсте Господиновски, Жарко Иванов
 • 18:55 – Pluto’s doubts [Култура во време на корона]
 • 19:45 – [MAKEDOX presents] „Сите ќе умреме“, рeжија: Сашко Потер Мицевски
 • 20:10 – Црнила Remix [Cross Шtream]
 • 20:50 – [CINEDAYS presents] „Скопје 2020“, рeжија: Радован Петровиќ
 • 21:15 – Фолтин [European music day]
 • 21:35 – [Flipbook film presents] „Карантин“, рeжија: Иван Андреевски
 • 21:40 – ИСКРА [концертна промоција]
 • 22:10 – [CINEDAYS presents] „Неонски срца“, рeжија: Ана Јакимска
 • 22:25 – Светлост + Odron ritual orchestra [Cross Шtream]
 • 23:20 – [Flipbook film presents] „Девојката што паѓа“, рeжија: Владимир Лукаш
 • 23:30 – Импров група „Настап“ [Култура во време на корона]