Последната лента на Крап

  • сцена: МНТ, мала сцена

МНТ, Скопје (МКД)

Режиja: Gjorgji Jolevski

Времетраење: 55’
Јазик: македонски

mnt.mk

Улоги: Gjorgji Jolevski

Автор: Samuel Beckett
Продуцент: Gjorgji Jolevski
Драматург и превод од англиски: Vladimir Jancevski
Сценограф: Sergej Svetozarev
Костимограф: Ivana Karanfilovska – Ugurovska
Дизајнер на тон: Nenad Trpenoski
Дизајнер на светло: Darko Mladenovski
Светло-оператор: Igor Mitrevski
Дизајнер на плакат и програмски каталог: Dimitar Dimitrov
Извршен продуцент: Nikola Kimovski
Фотограф: Kire Galevski
Суфлер: Tanja Ivanovska
Шминкер: Branka Pljackovska
Вајар: Angel Petrovski
Реквизитери: Snezana Grncarevska, Bobi Gelic

 


Претставата „Последната лента на Крап“ зборува за самонаметната, доброволна изолација во време на сеопшта изолација, а актерот Јолевски ни ги толкува поттекстите низ кои ова драмско дело, напишано пред повеќе од 60 години, зборува за нашата реалност, за она што се случува сега и овде, или уште поточно: сега и насекаде во светот. Претстава креирана како музичка симфонија во која зборот и молкот се контрапунктирани. Претстава што треба да се види, за која треба да се разговара и која долго останува во нашата и интимна и колективна меморија, затоа што ни го покажува театарот во неговата соголена суштина – како исклучително моќен емотивен однос меѓу актерот и публиката.

Инспирирана од гласот на Патрик Мекги, кој на третата програма на БиБиСи чита извадоци од делата на Бекет, оваа монодрама метафорично ги врзува животот и лентата, која колку и да е гласна, секогаш завршува во тишина.

МНТ, мала сцена