Орестија 1/4 (Надгробно жртвување)

Театар-филм на дигиталната адаптација на Орестија 1/4

МКЦ Скопје, Македонија

Јазик: македонски / англиски

Времетраење: 40 мин.

Демократијата не е возможна во еден систем каде што нема базични постулати на владеење на правото при што моќта на владејачката класа е неограничена. Народот мора да се бори да се воспостават тие постулати, или да им се придружи. Дотогаш, до моментот кога што ќе нема да сносиме одговорност, нема да имаме демократија.
Исто така, не можеме да зборуваме за демократија во 21 век во Европа, кога цели територии коишто географски и припаѓаат нејзе не се дел од Унијата, како и поради фактот дека во самата Унија неолибералната логика на владеење незапирливо ги продлабочува социјалните разлики.
На крај, не е ни важно дали Орест ќе ја заколе Клитајмнестра, зашто каков и да е исходот ќе се измисли нов закон со кој владејачката класа ќе ги заштити своите интереси, исто како што се случува тоа подоцна и во Орестија.


Играат:
Орест – Стефан Вујисиќ
Електра – Нина Елсезер
Хороводецот – Жарко Јовановиќ
Клитајмнестра – Драгана Костадиновска
Ајгист – Димитрија Доксевски

координатор на проектот и режија: Ивица Димитријевиќ
драматург: Билјана Крајчевска
сценографија, визуелно обликување и дизајн на плакат: Кристина Божурска
автор на музика: Јане Трајковски
видеомонтажа: Мартин Иванов
светло: Ерик Омерагиќ
видео и фотограф на проектот: Атанас Велковски, Марјан Петковски
видеоконтрола: Кирил Донев
координатор на работилници и социјални медиуми: Јасмина Василева
продуцент: Филип Николовски
продукција: Младински културен центар


Распоред на претставите:

12 март | 20:30

– „Патување!“
– „Орестија 1/4 (Надгробно жртвување)“

блок билет: 300 денари

13 март | 20:30

– „Хорот – аудиоискуство“
– „Протеус – изгубено парче меморија“

блок билет: 300 денари

14 март | 16:00

– „Патување!“
– „Орестија 1/4 (Надгробно жртвување) “

14 март | 20:00
– „Хорот – аудиоискуство“
– „Протеус – изгубено парче меморија“

блок билет: 450 денари

300,- | 450,-