НОЌНИ ЛУЃЕ

Промоција на книга песни од Иван Херцег (Хрватска)

Во четврток, 27 октомви, од 20:00 часот во бифето на Младинскиот културен центар ‒ Скопје ќе се одржи промоцијата на книгата „Ноќни луѓе“, избор песни од Иван Херцег (Хрватска) во препев на Владимир Мартиновски. Збирката е издание на „ПНВ Публикации“ и поместена е во едицијата „Гравири“.

Промотор: Владимир Мартиновски
Модератор: Јулијана Величковска

Настанот е дел од нововостановената меѓународна соработка на „ПНВ Публикации“ и „Скопскиот поетски фестивал“ со „Хрватско друштво писаца“ (HDP) и фестивалот „Стих у регији“ (SUR) од Загреб.

„Поетскиот избор ‘Ноќни луѓе’, во кој се поместени шеесе­тина песни од неговите седум поетски книги (…) на македонските читатели им овозможува да го откриваат рас­кошниот поетски свет на Иван Херцег, во кој преку јазикот на поетските слики едновремено се соочуваме со бескрајните (и прилично мрачни и загадочни) пространства на Вселената, но и со неодгатливото во секој од нас“ – Владимир Мартиновски.

„Иван Херцег е еден од најистакнатите поети кои во хрватската поезија влегоа во деведесеттите години од минатиот век. Темелната нишка на неговата еминентно лирска и рефлексивна поезија, досега објавена во повеќе стихозбирки и наградена со неколку книжевни награди, уште од почетокот е неоегзистенцијализмот, кој не е примарно последица на некои трагични општествени случувања, туку е интимен и тивок. Метафизичкиот, егзистенцијалниот, па оттука и општествениот дефицит е всушност  главната тема на Херцег и од тој дефицит од збирка во збирка, ако не е секогаш сè подраматичен, тогаш секако станува сè поочигледен и неоспорен“ ‒ Давор Шалат.

Иван Херцег е поет, раскажувач и уредник. Роден е 1970 г. во Крапина, Р. Хрватска. Дипломирал хрватски јазик и книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб. Извршен уредник е на списанието „Поезија“, уредник е на Библиотеката „Поезија“ на ХДП и организатор на книжевниот фестивал „Стихот во регионот“ (СУР). Живее и работи во Загреб. Автор е на поетските книги: „Нашите други имиња“ (1994), „Ноќ на асфалтот“ (1996), „Снимки на земните воздишки“ (1997), „Ангели во жалост“ (2004), „Неправилности“ (2007), „Кога ќе дојде Вавилон“ (2013), а во печат му е и стихозбирката „Нулти живот“ (2021). Поезијата му е преведена на десетина јазици. Иван Херцег е автор и на збирката кратки раскази „Голи“ (2011). Добитник е на повеќе книжевни награди, меѓу кои: „Горан за млади поети“ (1994), „Здравко Пуцак“ (1996), „Рикард Јоргованиќ“ (2014). Член е на Хрватското друштво на писателите (ХДП) и на Хрватскозагорското книжевно друштво. Учествувал на голем број реномирани книжевни фестивали во: Њујорк, Пекинг, Ротердам, Сет, Лондон, Варшава, Букурешт, Куртеа де Арџеш, Љубљана. Песните му се застапени во прегледи, во панорами и во антологии на современата хрватска поезија.

кафе МКЦ