Модиљани

  • сцена: МКЦ, сала 25 Мај

ПИК Продукција, Машина продакшн (МКД)

Режисер: Sibel Abdiu

Времетраење: 80’
Јазик: македонски

machinaproduction fb

Улоги: Selpin Kerim, Dzenap Samet, Suzan Akbelge, Osman Ali, Din Ibrahim, Hakan Daci, Jetkin Sezair, Stefanija Nacevska, Andrej Tatarcevski

Автор: Sibel Abdiu
Кореограф: Aleksandra Kocovska-Naceva
Продуцент: Slobodan Trajkoski
Визуелен уметник: Ljuljzim Luigi Bejta
Композитор: Lejla Bajrami
Сценограф: Ujza Zuri
Костимограф: Dielza Minci
Монтажа на трејлер: Skofjan Bejta
Дизајн на светло: Ljuljzim Luigi Bejta


„Модиљани“ е драмски спектакл, кој ги прикажува двата главни аспекти од животот на фамозниот талентиран сликар Амадео Модиљани; беспрекорната љубов со Џан и смртното ривалство со Пикасо. Заглавен во неизбежната трагична судбина, Моди успева да ги креира највпечатливите дела од неговата генерација, кои будат страшна љубомора кај големиот Пикасо. Ова дело го прикажува јазолот на судбината во кој е заглавен Модиљани, а без што веројатно немало да биде толку голем уметник. Од една страна притисокот на властите поради неговата етничка припадност, од друга страна притисокот на семејството на Џан, и од трета страна притисокот на Пикасо, кои доведуваат до трагичната смрт на овој голем уметник, чиј живот сам по себе претставува уметност.

„Модиљани“ е претстава што ги прикажува двата главни аспекти од животот на фамозниот талентиран сликар Амадео Модиљани; беспрекорната љубов со Џан и смртното ривалство со Пикасо.

сала 25 Мај