Michelle Gurevich

Michelle Gurevich (CHINAWOMAN) ВО СКОПЈЕ

Музичката приказна на Мишел Гуревич започна со деби-албумот „Party Girl“ (снимен во спалната соба), кој преку „непознати канали“ стигна до земјата на нејзините предци (Русија).

Набргу тргна по својот пат, ечејќи од јахтите на руските милијардери и како мелодијата на мајките низ Украина.

Ќерката на балерина од Киров и инженер од Ленинград, Мишел порасна слушајќи ја колекцијата на советските и европските плочи на нејзините родители од 70-тите.

Со редовно распродадените концерти во градовите како Истанбул, Берлин, Варшава и Атина, Мишел воспостави нишка што ја вклучува источноевропската дијаспора, берлинската квир-сцена и оние со вкус за мелодраматичните балади на Шарл Азнавур, Зеки Мурен…

Иако нејзините концерти вклучуваат повеќе аспекти во живо и состав на музичари, таа продолжува да произведува музика во нејзината спална соба, одржувајќи ја интимноста и уникатноста на изразувањето – од нејзината спална соба до вашата. Жанр делумно заснован на елементи на мелодија и стил, но повеќе на препознатлив фаталистичко-славен пристап кон текстописот.

Мишел Гуревич исто така наоѓа нови можности за суровост и ранливост во новиот албум во збирката песни за бескрајната желба. Темите што се повторуваат се задоволството што се бара и се памети, уметноста и вкусот за живот, романтичните пријатели до крај и патиштата што не се однесени. Декадентни, драматични и искрени, винтиџ тастатури и синтисајзери нудат осамена изведба на прекрасно искуство, а гласот секогаш го носи шармот на шансонот до израз. Балансирајќи помеѓу грандиозните ретро-мотиви и изненадувачката искреност, песните на Мишел Гуревич се трагикомични, мелодиски управувани, сентиментални и лебдат во мрачен гламур. Таа комбинира хумор со мрачен реализам во зачадени и интимни балади испорачани со остри и фаталистички текстови.

Билети по цена од 500 денари во претпродажба на билетарница МКЦ или online . На денот на концертот билетите ќе чинат 700 денари.

500,- | 700,-

сала 25 Мај