МИ ТРЕБА НОВО ТЕЛО

  • сцена: сала 25 Мај

ЛОКОМОТИВА – ЦЕНТАР ЗА НОВА ИНИЦИЈАТИВА ВО УМЕТНОСТА И КУЛТУРАТА (МКД)

КОНЦЕПТ: ВИКТОРИЈА ИЛИОСКА И НАСТЈА ЅУБАН

Времетраење: 50’

Концепт и кореографија: Viktorija Ilioska in conversation with Nastya Dzyuban, Laura Stellacci
Изведувачки: Viktorija Ilioska, Nastya Dzyuban


Копродукција: помеѓу Локомотива – Центар за нова иницијатива во уметноста и културата/програм Кореографирани тела; Life Long Burning (LLB)/Програм Performance Situation Room, Номад Танц Академија Словенија и Викторија Илиоска.

Во светот во кој уживаме во лажната слика на бескрајни ресурси, каде што ја ишмукавме земјата за да ги извлечеме последните нејзини состојки, како успеваме и понатаму да пумпаме? Процесот на пумпање, односно преместување на материите од едно место на друго, се чини е во сржта на повеќето витални процеси на производството и на репродукцијата. Шмукаме, цицаме, извлекуваме и го исцедуваме земјиното тело за да ги збогатиме нашите животи, во исто време празнејќи ги нашите иднини. Така и ги инјектираме, зголемуваме и ги пумпаме нашите тела, преминувајќи ја границата на нивните капацитети. Но, парадоксално, додека пумпањето е капиталистичка пракса на исцрпување, тоа во исто време може да биде и феминистичка пракса на збогатување и подобрување. Кога се пумпа на едната страна, се исцедува другата. На крајот можеби ова дело ќе зборува повеќе за трошење, празнење и исцрпување. Едно е сигурно, „Ми треба ново тело“ ќе се одвива помеѓу телото како изложување и телото како ресурс, барајќи го местото каде што овие две се вкрстуваат.

ВИКТОРИЈА ИЛИОСКА Е МАКЕДОНСКА КОРЕОГРАФКА И ИЗВЕДУВАЧКА, КОЈА ЖИВЕЕ И РАБОТИ ПОМЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ГЕРМАНИЈА. ВЕЌЕ ПОВЕЌЕ ОД ЕДНА ДЕЦЕНИЈА АКТИВНО РАБОТИ НА ПРОГРАМИ ЗА ПОДДРШКА И РАЗВОЈ НА СОВРЕМЕНИОТ ТАНЦ, СОРАБОТУВАЈЌИ СО ИНСТИТУЦИИТЕ И ЈАКНЕЈЌИ ЈА НЕЗАВИСНАТА СЦЕНА.

САЛА 25 МАЈ

сала 25 Мај