MakeDox 2020

11.МакеДокс – Слеј се со тишината

Единаесетката е нов, невиден предизвик. Сите сме втурнати во еден неочекуван свет. Збунети, изолирани. Многумина за прв пат го слушнаа градот во тишина или се слушнаа себе, навлегоа подлабоко. Многумина се освестија колку се важни културните содржини за одржување на нашето ментално здравје. Овој свет е некако истовремено оддалечен но и поинтимен, поспор и повнимателен. Не се залетува. Гледа кон небото. Чита повеќе. Гледа филмови. Слуша.
Бројот 11 може да се чита како почеток на нова декада, како 1.1, а може и да се чита во неговото скриено значење, како број кој означува порта кон други, метафизички димензии, или како број кој означува носење на суд, одлука. Единаесетото издание на МакеДокс ќе биде посветено на звукот и тишината. На слушање на наједноставното и најтешкото, и на поглед кон невидливото. Фокусот го ставаме на поезијата во филмот-дизајнот на звук. А фестивалот, кој се покажа како жилав троскот, ќе го менува својот ритам, како и сите ние, во согласност со препораките за заштита на општото јавно здравје, ви најавува дека по единаесетти пат ќе се видиме и ова лето под мотото кое е идеално за реалниот или виртуелен Куршумли ан – слеј се со тишината…

Во тишина
Ако носиш нешто неизречено,
нешто што те притиска и пече,
закопај го во длабока тишина,
тишината сама ќе го рече.
Ацо Шопов, Слеј се со тишината, 1955

Би сакале да изразиме благодарност до: Институтот за биологија при Природно-математичкиот Факултет од Скопје за отвореноста и соработка во изработка на овогодинешниот визуелен идентитет на фестивалот.
И до Фондацијата Ацо Шопов за отстапување на авторските права.

Протокол за публика:

  • Задолжително носење на маска за секој посетител – влезот нема да биде дозволен без маски;
  • Задолжителна дезинфекција на раце, на влез, за секој посетител;
  • Задолжително мерење на температура на влез, за секој посетител.

Единаесеттото издание на МакеДокс е поддржано од: Креативна Европа – МЕДИА, Институт Јунус Емре, Амбасада на Кралството Холандија, Град Скопје, Амбасада на Република Чешка во Скопје.

Програма во МКЦ:

19.8.

21:00

– THE CROSING | Otavio Almeda, CU 2019, 14′
– MAX RICHTER’S SLEEP | Natalie Johns, US, UK, 2019, 99′

20.8.

21:00

– JUZINA | Dušan Vuleković, ME, 2019, 85′
– ONCE THE DUST SETTLES | John Appel, NL, 2019, 85′

23:00

– FUCK, IT’S BIOLOGY | Veronica Andersson, PL, 2019, 30’
– ONCE AURORA | Benjamin Langeland, Stian Servoss, NO, 2019, 71’

21.8.

21:00

– COUPLE IN A ROOM SMOKING CIGARETTES | Katarzyna Gondek, PL, BE, 2020, 10’
– EPICENTRO | Hubert Sauper, AU, FR, 2020, 108’

23:00

– BREAKWATER | Cris Lyra, BR, 2019, 27’
– MY BODY | Michele Pennetta, CH, IT, 2020, 75’

22.8.

21:00

– TREMENDOUS CREAM | Alexei Dmitriev, RU, 2020, 3’
– CAUGHT IN THE NET (school version) | Vít Klusák, Barbora Chalupová, CZ, SK, 2020, 100’

23:00

– THE REX WILL SAIL IN | Josip Lukic, HR, 2019, 35’
– KING OF THE CRUISE | Sophie Dros, NL, 2019, 79’

23.8.

21:00

– WE ARE ALL GOING TO DIE | Sashko Potter Micevski, МК, 2019, 25’
– COLLECTIVE | Alexander Nanau, RO, LU, 2019, 109’

23:00

– PUNKS | Maasja Ooms, NL, 2019, 90’

24.5.

21:00

– THE LONGING | Denize Galiao, DE, BR, 2019, 30’
– THE PROFESSOR | Jordan Dukov, MK, 2020, 75’

23:00

– WASTE NO. 4 NEW YORK, NEW YORK | Jan Ijäs, FI, 2019, 20’
– THEY CALL ME BABU | Sandra Beerends, NL, 2019, 78

25.8.

21:00

– THE TOUGH | Marcin Polar, PL, 2019, 14’
– ACASĂ, MY HOME | Radu Ciorniciuc, RO, DE, FI, 2019, 86’

23:00

– CURRENTS | Katerina Duda, HR, 2019, 16’
– MERRY CHRISTMAS, YIWU | Mladen Kovačević, SE, RS, FR, DE, BE, QA, 2020, 94’

Целата програма по денови погледнете ја на MakeDox

FB event

МКЦ парк