KULTUR SHOCK во МКЦ

Добро познатата балканско-американска екипа, повторно во МКЦ Скопје!

Во рамки на својата турнеја насловена “No Nostalgia”, a по повод промоција на новиот албум „Мoribund Neighborhoods”, Култур шок ги гледаме на 4 април 2023 во МКЦ СКопје.

Кога пејачот Срѓан Јевџевиќ – Џино го напушти опустошеното од војната Сараево и се насели во Сиетл во средината на 90-тите, тој го донесе својот огромен вокален и текстописен талент и немилосрдната амбиција за создавање. Не знаеше дека по започнувањето на Култур шок во 1996 година, тој не само што ќе стане срцето на еден од највлијателните жанровски бендови во последните неколку децении, туку и де факто дедо на движење, кое луѓето случајно се нарекуваат “Gipsy Punk”. Во следните 27 години, бендот ќе тргне по бескрајниот пат на експериментирање, нескромно мешајќи ги балканските народни мелодии со метал што го топи лицето и панк-рокот што ја пумпа крвта.

Култур шок би бил лирски, одвратен, политички и непочитуван, истовремено почитувајќи го секое влијание што го имале за да ја направат севдах по севдах, рокот по-рок и џипси панк-метал, она што моментално е – Култур шок.

За да се опише стилот и звукот на Култур шок, луѓето обично се повикуваат на Гогољ Бордело, System of a Down, Dubioza Kolektiv, Manu Chao, The Pogues или Band of Four. Сепак, звукот и пристапот кон музиката на Култур шок се во сопствена лига. Нивниот звук го привлече вниманието на Крис Новиселиќ (Нирвана) и Jello Biafra, кои го предложија бендот на Bill Gоuld од Faith No More, чија издавач, KoolArrow Records, се фокусираше на бендовите од целиот свет. Првите три студиски записи на Kultur Shock беа продуцирани од Bill Gould и објавени на KoolArrow Records – FUCC the INS (2001 и 20-годишнината од ремастерот во 2022 година), Kultura- Diktatura (2003) и We Came to Take Your Jobs Away (2006). Од 2007 година, Kultur Shock е самопродуциран и самообјавен на својата издавачка куќа, Kultur Shock Records. Издаден е Live in Europe (2007), Integration (2009), Ministry Of Kultur (2011), Tales Of Grandpa Guru, vol. 1 EP (2012), IX (2014), Live At Home (2016) и DREAM (2019).

No Nostalgia Tour 2023:

03.04. – Thessaloniki (GR) – venue TBA
04.04. – Skopje (MK) – Младински Културен Центар
05.04. – Sofia (BLG) – Pirotska 5 Event Center
06.04. – Sarajevo (BiH) – Dom Mladih Skenderija
07.04. – Nis (RS) – Feedback
08.04. – Belgrade (RS) – Zappa Baza
11.04. – Zagreb (HR) – Klub Močvara
12.04. – Tuzla (BiH) – Club Palma / Dom Mladih – Tuzla

13.04. – Mostar (BiH) – K19 / OKC Abrašević
14.04. – Split (HR) – Klub Kocka
15.04. – Nova Gorica (SVN) – Mostovna
16.04. – Maribor (SVN) – MC Pekarna
19.04. – Munich (DE) – Rote Sonne
20.04. – Landshut (DE) – Die Zentrale zum Rieblwirt
21.04. – Frankfurt (DE) – Elfer
22.04. – Berlin (DE) – SO36

23.04. – Cologne (DE) – MTC Cologne
25.04. – Manchester (UK) – Rebellion Manchester
26.04. – Nottingham (UK) – The Bodega
28.04. – London (UK) – The 100 Club
30.04. – Seissan (FR) – Welcome in Tziganie
01.05. – Rome (IT) – Eventi CSOA Forte Prenestino (Primo Maggio)

Во моментов, издавањето на две песни, 7″ е во најава, а датумот на издавање е поставен на 17 март 2023 година, означувајќи го дебито на бендот на легендарната Alternative Tentacles Records на Biafra. Песните за сосема нова плоча се напишани и аранжирани и ќе се снимаат во текот на зимата и пролетта 2023 година, со очекување да излезат во октомври/ноември. Култур шок го помина јули 2022 година на пат во Европа, обновувајќи ги односите со својата публика после Пандемијата. Бендот повторно ќе биде на пат во април 2023 година за да ги промовира и претстојните винил изданија на Alternative Tentacles Records.

Kultur Shock доаѓаат во состав:

Gino Yevdjevich – vocals, trumpet, percussion
Val Kiossovski – guitar, vocals
Chris Stromquist – drums and percussion
Amy Denio – saxophone, clarinet, bouzouki, vocals
Guy M. Davis – bass, vocals
Eleni Govetas- violin, saxophone, percussion, vocals

Вечерта ја отвора канадскиот бенд Erik and the Wordly Savages (https://www.worldlysavages.com/)

400,- | 500,-

сала 25 Мај