Јовано, Јованке

  • сцена: МКЦ, сала 25 Мај

Прво па женско (МКД)

Авторка: Jovana Zajkova

Времетраење: 40’
Јазик: македонски

www.tiiiitinc.com

Изведувачи: Jovana Zajkova, Boban Ruseski

Концепт, идеја:
Jovana Zajkova
Соработник во развојот на перформансот и кореографијата: Boban Ruseski
Музика: Terrafolk
Глас: Angela Stojanovska
Фотографка: Sonja Stavrova


Ова е претстава за Јована – креативен, нефиктивен лик и мешавина од нејзините размисли и идеи. Наместо да ги пласира на социјалните мрежи користејќи ги најновите и најмодерни филтри и ефекти, Јована реши да ги претстави на сцената. Па сите вие  на кои ви се потроши батеријата на телефонот, ве заболе прстот од скролање или пак едноставно сакате во живо да ѕирнете во нечија туѓа интимност, ова е настан што не би сакале да го пропуштите.
*Перформансот е развиван во рамки на Платформата за изведувачки уметности на Фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО: ИСПРОБУВАЊЕ ФЕМИНИСТИЧКИ ИДНИНИ.

Активностите на платформата се поврзани со програмата на проектот „Жени за жени“ #wowprogram и проектот Пич Прич, кои ги реализира ЗГ за промоција на женската активност Тиииит! Инк.

сала 25 Мај