Jerusalem in my heart

Ерусалим во моето срце (JIMH) е проект за аудиовизуелна изведба во живо, со либанско-канадски продуцент/музичар Радван Гази Мумне и режисерката од Монтреал Ерин. JIMH е извонредно звучно и визуелно искуство во живо и еволутивен напор да се создаде модерна експериментална арапска музика поврзана со рачно изработени визуелни слики користејќи аналоген филм од 16мм на инсталации на екран специфични за локацијата. JIMH се раководи од спојувањето на „традиционалното“ мелизматично пеење (на арапски) на Мумне и свирењето бузук со модерни распоредувања на модуларна синтеза, дизајн на звук и теренски снимки. Снимките од JIMH честопати оддаваат почит на издуваните изобличувања на историската култура на арапските касети, обработени преку модерните струи на електронската музика. Лирските теми на Мумне се длабоко експресивни и богати со политичка и социо-културна свест: „постои срдечен копнеж и емоции што го обединуваат“ делото, пишува The Wire; „Воодушевувачка [музика] на моментот што зборува за пресекот на личното и политичкото со врвна самодоверба“, вели AdHoc. Во 2012 година, Мумне почна да го трансформира Ерусалим во моето срце од еднократни мултимедијални случувања, специфични за локацијата, само за изведба, во проект за снимање и аудиовизуелно дуо во живо, каде што изведбите може да се „повторат“. Филмските јамки и проекциите од 16мм се составен дел од естетскиот идентитет на JIMH – кадрите од овие филмски материјали исто така често се користат за генерирање на албумската уметност и пакувањето на групата. Вајсгербер манипулира со фотографските, хемиските и материјалните својства на филмот од 16мм, прикажувајќи ритмички слики што постојат помеѓу фигурацијата и апстракцијата, надворешната визија и внатрешниот пејзаж; таа изведува филмски и аудио-циклуси во живо на повеќе проектори.

сала 25 Мај