„Јас сум Грета“

патувачко кино во соработка со уницеф

Приказна за тинејџерската климатска активистка Грета Тунберг, раскажана преку впечатливи и досега невидени снимки. Почнувајќи од нејзиниот самостоен училишен штрајк пред Шведскиот парламент, камерата го следи подемот на Грета, срамежлива ученичка со Аспергеров синдром, чие влијание се шири насекаде во светот, придружувајќи ја на нејзиното неверојатно патување со едрилица преку Атлантскиот Океан за да зборува на Самитот за климатска активност на ООН во Њујорк.

Режија: Nathan Grossman
Камера: Nathan Grossman
Монтажа: Hanna Lejonqvist, SFK, Charlotte Landelius
Звук: Andreas Andersson, Calle Buddee Roos
Музика: Jon Ekstrand, Rebekka Karijord, Johan Johnson
Продукција: Cecilia Nessen, Fredrik Heinig

* 8 декември – Битола
19:30, Центар за култура – мала сала

* 13 декември
– Охрид
19:00, Центар за култура „Глигор Прличев“

– Кавадарци
19:00, Дом на култура „Иван Мазов – Климе“

* 14 декември – Свети Николе
19:00, Дом на културата „Крсте Петков Мисирков“

*Влезот е слободен, со претходно подигнување на бесплатен/протоколарен билет на билетарниците во конкретното кино/центар за култура.