Искричаво

  • сцена: Дом на АРМ

Скопје танцов театар (МКД)

претстава во три дела

Времетраење: 50’

dancefestskopje.com.mk

Прв дел
„Меѓусвет (УБАВИТЕ ЖЕНИ)“ – Дует
Короеграфија, режија: Risima Risimkin
Музика: Toni Kitanovski
Костими: Blagoj Micevski
Дизај на сцена: Matea Mijanovic
Настапуваат: Sara Dimovska, Dejan Bitrovski

Втор дел
„Егзистирање
Кореографија и режија: Risima Risimkin
Музика: Vladimir Trpcevski, Dragan Teodosiev
Костими: Blagoj Micevski
Настапуваат танчери на Скопје танцов театар

Трет дел
„DEVIL’S HOLE“
Кореографија: Dejan Bitrovski
Музика: Viktor Filipovski, Toni Kitanovski
Видео: Vladislav Gavrilovski
Танчери: Skopje Dance Theater
Дизајн на плакат: Elena Uzunovski


– „Меѓусвет (УБАВИТЕ ЖЕНИ)“ – Дует –
„Убавите жени во мојот народ
тие брзо прецутувале
Како цут од кајсија
Како мајски јоргован“
Б. Конески

– „DEVIL’S HOLE“ –
Кого залажуваш? Помина веќе една година како танцувам покрај амбисот. Немам намера да забавам. Поздрав.

Скопје танцовиот театар, првата официјална современа танцова компанија во нашава земја, основана и предводена од кореографката Рисима Рисимкин во 2011 година, годинава прославува 10 години од своето основање. Компанијата во континуитет, активно работи на создавање, промоција и презентација на современата танцова уметност кај нас, како и нејзин пласман на светската танцова сцена.

Дом на АРМ