History of motherfuckers

  • сцена: МКЦ, сала Фросина

Народен театар, Битола (МКД)

Режија: Andras Urban

Времетраење: 95’
Јазик: македонски

www.narodenteatarbitola

Улоги: Ivan Jercic, Sonja Mihajlova, Viktorija Stepanovska- Jankulovska, Sandra Gribovska, Nikola Projcevski

Автор: William Shakespeare
Музичари:
Aleksandar Dimovski, Slavco Jovev
Сценограф: Valentin Svetozarev
Костимограф: Blagoj Micevski
Композитор: Irena Popovic
Тон–мајстор: Nikolce Terzievski
Светло–мајстор: Goran Petrovski
Фотограф: Ivona Kochov


Претставата не е политика. Претставата се занимава со човекот и неговата заедница. Претставата е борба. Хумана борба. Никој не го сака Кориолан. Ни Шекспировата драма, ни ликот. А тој е вистинит и искрен. Потајно сите се согласуваме со сѐ што кажува. Но едно е сигурно. Тој не е ние. Тој за нас кажува она што ние за себе не смееме. Да е дипломат, да умее и да сака да ја користи слатката, нежна лага, која е предуслов за демократската заедница, ние не би ни зборувале за него. Лагата не е ни слатка, ни нежна. Лагата е крвава и немилосрдна. Додека вистината и искреноста сепак се предуслов за вистинска уметност. Дури и кога лажеме поминуваме низ пеколот на искреноста за едно уметничкото дело да го претвориме во стварност. Барем во онаа уметност за која вреди да се зборува…
Андрaш Урбан – режисер

Народот, граѓаните секогаш се само лик без можност да одговараат. Тој нејасен поим како некаков апстрахиран октопод никогаш не значи збир на поеднинци. Како да не е идивидуата таа што го пополнува гласачкото ливче, како да не е таа што го става во гласачката кутија.

Претставата не се препорачува за лица под 16 години

МКЦ, сала Фросина