ДРУГА ПРИКАЗНА 2023

Тема: ПОПРЕЧЕНОСТ
МКЦ 1/2 септември
Бруталиск 3 септември

1 септември (петок) | МКЦ

19:00 – Промоција на книгата „Мост над бурната река“
– Далибор Талајиќ (Загреб) во разговор со Денис Јанкуловски

20:00 – Доделување на главната награда на фестивалот на Синиша Туциќ
– Филм: Расфрлани пасворди; режија: Нарцис Алиспахиќ
– Синиша Туциќ (Нови Сад) во разговор со Никола Гелевски
– Концерт на бендот „Звук Караџиќ“ (Скопје)


2 септември (сабота) | МКЦ

19:00 – Промоција на списанието Маргина #95
19:30 – Драгана Младеновиќ (Белград) во разговор со Фросина Крушкаровска
20:00 – Промоција на сликовницата „Седум конци на сонцето“ од Драгана Младеновиќ и Инес Георгиевска; проекција на анимираната верзија на сликовницата
21:00 – Се сеќаваме на Дубравка Угрешиќ и Давид Албахари – македонски писател(к)и и уметници ги читаат омилените страници од Угрешиќ и Албахари, лауреати на Друга приказна; водител: Живко Гроздановски


3 септември (недела) | Бруталиск

18:30 – Претставување на три детски книги за попреченост: Јасминка Петровиќ – За копчето и среќата; Зоран Кардула – Гуш и Бац; Ирена Поповска – Цветната дружина; водител: Никола Гелевски
19:00 – Проекција на филмови за попреченост: Марија Апчевска – Беласица; Маја Младеновска – Роза; Тежок андерграунд (продукција: Марко Жвака, Душан Чавиќ, Душан Шапоња); разговори после секој филм; водител: Васко Маглешев
21:00 – Мала изложба на Тома Димовски – Гоблени-гребаници

Плато МКЦ