Дневна доза мазохизам

  • сцена: МКЦ, сала 25 Мај

Пресврт (МКД)

Режија: Luka Ibrahim Kortina

Времетраење: 105’
Јазик: македонски

www.presvrt.mk

Улоги: Darko Ristovski, Tomislav Davidovski, Marjan Naumov, Janka Lefkova, Dimitrija Doksevski, Ava Huseini, Gjorgji Jolevski, Amernis Noksici

Автор: Dina Vukelic
Продуцент: Petar Antevski
Асистент на продукција: Natalija Teodosieva
Сценографија: Martin Manev
Костимографија: Irina Toseva
Кореографија: Natalija Teodosieva
Превод на текст: Gorjan Milosevski
Видеоснимател: Deni Stojanov
Видеоанимации: Kiril Mancevski
Фотограф: Stefan Damjanovski
Дизајн на постер: Petar Antevski


Истражувајќи ја опсесијата како генетски код врз кој се создаваат односите меѓу луѓето и опседнатоста како пракса што се артикулира во секојдневието, новиот театарски проект на Пресврт, „Дневна доза мазохизам“ го разложува човековиот емотивен распад преку конфликтот што се наоѓа во обичните ситуации. Заслепени од виртуелниот идеал, луѓето често се наоѓаат на крстопатот помеѓу тоа што е и тоа што посакуваат да биде, како што му се случува и на Тома, чие несовпаѓање со светот длабоко се истакнува преку неговата привлечност кон младата „инфлуенсерка“ Софија, која пак се бори со сопствениот наметнат калап на своите обожаватели.

Театарот е интимно поврзан со суштината на бидување човек на оваа планета. Постоењето и враќањето на театарот е еднакво со постоењето и живеењето на човековиот род. Претстава за нас, луѓето, кои се прашуваме дали сакаме или не сакаме да живееме. 

сала 25 Мај