Дебатeн филмски клуб ЛАЛЕ 2021

RETROEUROPE – classic lovers

Нашето мото: „Надоместете го пропуштеното“ и понатаму ќе го практикуваме со идеја за подобар увид во филмови, кои со својата инфлуентност и режисерски приод несомнено претставуваат темелници на модерната кинематографија. Од друга страна, бидејќи современиот филм сѐ повеќе се потпира на технолошките иновации губејќи ја наративната есенција и авторскиот потпис, нашата селекција претставува навраќање кон вредностите на филмовите од блиската историја, една лепеза од наслови коишто имаат поинаква естетска димензија, филмови без претенциозност и надменост, филмови зад кои стојат режисери со префинет вкус и испечен занает. А нивниот чесен пристап кон уметноста, ќе се увериме дека изнедрил чудесни филмови.      

Во месеците октомври, ноември и декември ќе гледаме и ќе дебатираме за 6 филмови од европски режисери, кои направиле неверојатна синтеза од сопствента љубов кон филмот и љубовта како неодминлива филмска тема:

  • Шведска љубовна приказна (En karlekshistoria) | Рој Андерсон
  • Багдад Кафе (Bagdada Café) | Перси Адлон
  • Паулина на плажа (Pauline A La Plage) | Ерик Ромер
  • Љубовен гласник (The Go-Between) | Џозеф Лоузи
  • Вљубени жени (Women In Love) | Кен Расел
  • Жеравите летаат (Летят журавли) | Михаил Калатозов

За дебатите по проекциите ќе имаме прилика да разговараме со неколкумина македонски режисери. Се договараме наши гости да бидат: Дина Дума, Владимир Блажевски, Митко Панов, Ѓорче Ставревски…


  • Настаните ќе се одржуваат со строго почитување на актуелните ковид-протоколи

Џебно кино