Дебатен филмски клуб – јануари

15. 1. среда

THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MAKI,
Juho Kuosmanen | 95′

Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff

Уникатен и прекрасен филм за бокс, а од друга страна, градењето на карактерите нема никаква врска со спортот. На режисерот Куосманен ова му е прв долгометражен игран филм. Победник е на „Un Certain Regard“ во Кан, а снимателот Jani-Petteri Passi е добитник на Златната камера 300 на „Браќа Манаки“ во Битола.

 

 

22. 1. среда

CONCRETE NIGHT, 
Pirjo Honkasalo | 73′

Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen

Едноставна приказна за сложени животни теми соопштена на интелигентен начин и со беспрекорна фотографија, прониклива и зашеметувачка.
Peter Flinckenberg ја доби главната награда од American society of cinematographers.

 

29. 1. среда

DANS LA MAISON,
François Ozon | 105′

Fabrice Luchini, Vincent Schmitt, Ernst Umhauer

За овој филм не треба да се лобира. Ако нешто значи, тоа е коктел од реалност и имагинација со ефект на пријатно пијанство. Доколку барате забава со алатки на уметноста, ова е вашиот филм.
Добитник на Златна Школка во Сан Себастијан, и ФИПРЕСЦИ во Торонто.

 

Влезот е слободен

Џебно кино