Cross štream: YÖU

Под влијание на социјалното движење од Вашингтон “Revolution Summer”/Do It Yourself Ethics/French emo од 2000-те и сивилото на Скопје, YÖU се формираат во октомври 2015. Музика изразена со емотивно меки вокали, возечки гитари и гласни тапани.

Инспирани од личните борби и искуства, го објавуваат својот прв албум “We Sing The Blues…” во 2017.
По неколку турнеи низ Европа, моментално работат на својот втор албум што треба да излезе во 2021.

YÖU – FB page
Дежурни кривци се грант-рок бенд од областа Прлекија (Словенија). Од нивните почетоци во 1996, објавуваат четири студиски албуми и ‘Изштекани албум’ со снимки во живо од акустичното шоу на Радио Вал 202. Нивните изданија се поддржани со неколку видеа и бројни емисии, создавајќи значаен иницијален интензитет со настапот на Нови рок 2000. На своите албуми бендот се држи до гаражниот андерграунд, карактеризиран со различни ритам-делови и одлични гитарски вештини. Бендот, исто така, изобилува со одлични гитаски рифови, движејќи се од стари тврди трикови до алтернативни и пост-гранџ и потивки пристапи. Иако звукот на бендот опстојува во многу сирово и еднолично опкружување, песните се многу различни. Содржат одредена количина рокенрол, гаражна независност и модерен тврд фатализам. И покрај тоа, бендот може да покаже и чист рок, и прилично поетски страни. Дури и во овие помирни моменти, Дежурни кривци се држат до чистиот, остар и бескомпромисен рок-звук.

 

Kino Šiška FB

 

FB event

 

МКЦ