Бели лаги

ИЗЛОЖБА НА Методија Јованов

Методија Јованов, 25-годишен сликар со потекло од Кавадарци, со задоволство ја најавува својата претстојна самостојна изложба насловена „Бели лаги“. Изложбата ќе се одржи на 27-ми јуни во 20 часот во галерија МКЦ, ветувајќи привлечно искуство за уметничките ентузијасти и оние кои бараат интроспекција преку уметноста.

Методија Јованов дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје под менторство на проф. М-р. Благоја Маневски. Уметничките истражувања на Јованов опфаќаат широк опсег на теми, но неговата работа претежно црпи инспирација од поп културата, модата и познати личности како Енди Ворхол, Дијана Вриланд, Елтон Џон и Лана Дел Реј.

„Бели лаги“ навлегува во сложениот концепт на измама, прикажувајќи колекција од 13 слики на Јованов. Изложбата ги предизвикува гледачите да се сомневаат во нивното разбирање за вистината и лагата. Јованов вешто ја замаглува границата помеѓу реалноста и фикцијата, истражувајќи различни форми на лаги, од невини влакна до поштетни невистини што си ги кажуваме себеси и на другите.

Едно значајно парче на изложбата има платно покриено со изгорени цигари, врз кои со спреј е испишана фразата: „Не пушам“. Ова дело кое предизвикува размислување служи како визуелен приказ на маските што ги носиме и постојаната измама што произлегува од создавањето фасада на совршенство.

Уметничката визија и стилот на Јованов самиот ги нарекува „одличен кич“ естетика, смело отфрлајќи го поимот „добар вкус“ и спротиставувајќи се на претенциозноста на авангардата. Црпејќи инспирација од поп-артот, неговите дела користат живописни бои и позната иконографија за да ја пренесат неговата визија, мислења и желби. Преку својот непретенциозен пристап, Јованов воспоставува вистинска врска со публиката, предизвикувајќи чувства на носталгија, меланхолија и прекумерна сентименталност.

„Бели лаги“ ја следи првата самостојна изложба на Јованов, „Одличен кич“, одржана во Музеј галеријата во Кавадарци. Дополнително, има учествувано на повеќе групни изложби.

Придружете ни се на 27 јуни во 20 часот во МКЦ за да се нурнете во мисловната уметност на Методија Јованов на изложбата „Бели лаги“. Искусете патување кое ги предизвикува конвенционалните поими и поканува интроспекција во сложеноста на вистината и измамата.

За повеќе информации и за истражување на портфолиото на Методија Јованов, посетете ја неговата веб-страница: www.metodijajovanov.com.

Изложбата трае до 12 јули