Ајхман во Ерусалим

  • фестивалски стрим во живо

Загребачко казалиште младих (ХРВ)

Режисер: Jernej Lorenci

Времетраење: 210’
Јазик: хрватски

www.zekaem.hr

Играат: Katarina Bistrovic Darvas, Dado Cosic, Frano Mashkovic, Mia Melcher, Pjer Menicanin, Rakan Rushaidat, Lucija Serbedzija, Vedran Zivolic

Драматург: Matic Starina
Сценограф:
Branko Hojnik
Костимограф:
Belinda Radulovic
Кореограф:
Gregor Lustek
Музика:
Branko Rozman
Асистенти на режија:
Aleksandar Svabic, Rajna Racz and Tim Hrvacanin
Асистенти на костимограф:
Bernarda Popelar Lesjak and Marta Zegura
Инспициент:
Stella Svacov Miletic


„Ајхман во Ерусалим“ во режија на словенечкиот режисер Јернеј Лоренци, кој јасно ја разбира потребата за испитување на баналноста на злото и нејзиното присуство кај секој човек, доаѓа во момент кога практично цела Европа ги преиспитува своите антифашистички корени.
Кога Хана Арент известувала од судењето на воениот злосторник, Адолф Ајхман во Ерусалим во 1961, го набљудувала бирократскиот начин на размислување на Ајхман, Арент брзо ја напуштила премисата на длабоката и радикална природа на злото, па го видела како банално, плитко, и затоа е едноставно за гледање, но тешко е да се разбере токму поради неговата едноставност.
Секој обид за реконструкција бара контекст што ќе го расветли предметното прашање. Инаку, секое зло и секое добро дело би било подеднакво банално и обично. Само кога сме подготвени да ги препознаеме стравовите на другите луѓе, може да се соочиме со најлошото – со нашите стравови. Гледајќи во парчињата на еден ваков разорен историски настан, оваа претстава ги истражува личните таги, стравови и вистини далеку од каква било претпоставена баналност.

Уште една блескава претстава од хрватската сцена. И уште една што се занимава со контроверзна тема. Во вистински момент, кога цела Европа зборува за фашизмот… Фашизмот во нашите општества.

Преземи е-каталог за претставата
Бројот на онлајн посетители е ограничен. Потребно е да го подигнете вашиот билет.

ЗеКаЕм, Загреб