Пред 50 години, со финансиска помош од владите на Алжир и СССР е почнат со изградба еден дом на културата, кој во следните половина век ќе биде втор дом на генерации млади и не толку млади луѓе. Што сѐ се случувало во овој период секојдневно слушаме од приказните на нашите посетители, пријатели, соработници… Секој со своето МКЦ.

На 28 декември подготвуваме целодневна програма. Дојдете, секој во своето МКЦ.

работилници и предавања за деца:

ДКЦ, Планетариум, клуб МКЦ
 • 10:00 | ДКЦ: Креативна новогодишна работилница за деца со посебни образовни потреби
 • 12:00 | ДКЦ: танцува! (работилница од танцовото студио на ДКЦ со Тереза Лазарев за деца од 4-7 години
 • 13:30 | ДКЦ: танцува! (работилница од танцовото студио на ДКЦ со Тереза Лазарев за деца од 7-10 години)
 • 17:00 | ДКЦ: Завршна изложба на Ликовното студио при ДКЦ
 • 17:00-19:00 | клуб МКЦ: Art & craft со уметниците Драш и Мачка – [пријавување на: dkc@mkc.mk]
 • 18:30 | ДКЦ: Настап на инклузивниот ансамбл на Колектив Ветерница и здружението Трисомија 21 Скопје
 • 19:00 | ДКЦ: „ЏИНче“ – театарска претстава за деца со сенки…… И еден Џин!
 • Отворени предавања во Планетариум цел ден!

драмска програма:

џебно кино | 12:00

Проекција на автентични, современи театарски продукции

 • 12:00 “Macbeth”, Royal Shakespeare Company, dir. Polly Findlay, 124′
 • 16:00 “Прозорците што се смеат”, документарен филм / Театар ПИ, 60′
 • 20:00 “Strange Fish”, DV8 Physical theater, dir. David Hinton, 60′
 • 21:00 “Titus Andronicus”, Royal Shakespeare Company dir. Blanche McIntyre, 172′
 • 00:00 “Frankestein”, Blackeyed Theatre, dir. Nick Lane, 136′
 • 20:00 Бифе МКЦ | Liquid performance “Splash” , театар “Сенки и Облаци”

филмска програма:

сала Фросина | 15:00

Избор филмови од фестивалите:

 • Flipbook Film Festival
 • MakeDox
 • Џифони Македонија
 • Филозофски филмски фестивал
 • ЕХО Фестивал на планински филм
 • Скопје филм фестивал
 • Киненова филм фестивал

литературна програма:

кино Фросина, клуб МКЦ | 18:30
 • 18:30 кино Фросина | Промоција на книгата „Неправилен ритам“ од Љупчо Јолевски
 • 20:30 клуб МКЦ | „Поетска епизода 3“ – поетски настан модериран од Андреј Медиќ Лазаревски и Ивана Јовановска
 • 21:00 клуб МКЦ | Битка на недоискажаните – Freestyle battle на поети vs рапери.
  Јулијана Величковска, Владимир Лукаш, Андреј Ал-Асади vs Кацар, Мартин Милев, S.A.M; на битови од Druggy и Beatrix Crew

работилници и презентации:

клуб МКЦ, џебно кино | 18:30
 • 18:30 клуб МКЦ | Scratch DJ работилница со DJ Гоце и Чваре
 • 19:30 клуб МКЦ | Работилница за ситопечат со другарите од Партизанска штампа
  *Носете си свое парче облека/торба/марама ако сакате принт со логото 50 години МКЦ!
 • 17:30 Џебно кино | Отворено предавање: „Невидливо Скопје“, aлтернативни читања на јавниот простор – проф. Јован Ивановски
 • 18:30 Џебно кино | Проекција на филм „Губитник без причина“, реж. Гоце Цветановски – собиранка на филмскиот клуб ‘Ед Вуд’ за 50 год. МКЦ

ЛИКОВНА ПРОГРаМА:

галерија, клуб МКЦ |19:00
 • клуб МКЦ | Перформанс во живо: Го цртаме МКЦ (Воскресија Андреевска, Ертунч Сали, Бранкица Јордановска, Сања Симоска, Амир Карахасан, Филис Синаноска)
 • галерија 2 | Ретроспективна изложба на постери МКЦ
 • МКЦ хол | Перформанс во живо: Масин по повод 50 години МКЦ („Птици“)
 • галерија МКЦ | Ретроспективна изложба на уметнички дела (50 години Галерија МКЦ – Владимир Георгиевски, Глигор Чемерски, Микица Трујкановиќ, Марина Убавкова, Урош Вељковиќ, Доротеј Нешковски, Давор Кешќец, Стефан Младеновски, Марија Трајановска, Олимпија Камчева Стојческа, Игор Љубичевски, Иван Ивановски, Гордана Винчиќ, Иван Петрушевски Флим, Јана Јакимовска, Соња Ставрова, Гоце Илиевски, Владимир Илиевски, Дејан Давчевски, Срѓан Миќиќ, Ивона Тричковска, Душан Стефановски, Игор Таневски, Бранкица Јордановска, Трајче Чатмов, Ана Трајковска, Филип Коруновски, Ангел Коруновски, Горјан Ѓорѓиев, Ненад Тонкин, Дејан Давчевски, Виктор Јаневски, Ѓорѓе Јовановиќ)

МУЗИЧКА ПРОГРАМА:

сала 25 Мај | 21:00
 • Бадмингтонс
 • Санаториум
 • Чиста околина
 • Дина Јашари и другари
 • Суперхикс
 • 21 век

Музичка програма (диџеи):

Клуб МКЦ, Горно фоаје, Сала 25 Мај

Клуб МКЦ:

 • 22:00 Soul Case
 • 22:30 Nastasya Kish
 • 23:00 Вишко
 • 00:00 Зоки Бејбе
 • 00:30 Илина Ангеловска
 • 01:00 Васо
 • 01:30 Боле
 • 02:00 Бодан Јамаковски
 • 02:30 Мирко Попов
 • 03:00 Daniel LOve raVe Bushava Azbuka

Горно фоаје:

 • 19:00 Боjan Чакра
 • 19:45 KUNGFOOLISH
 • 20:30 Марсо
 • 21:15 Шурбе

Сала 25 Мај:

 • 01:30 Гоце & Чваре

Влезот е бесплатен