50 години македонски анимиран филм

Мултимедијален настан

10.11. | 20:00 | Отворање

проекција на „Ембрио № M“ првиот македонски анимиран филм
* Изложба во галерија 1 – „Македонски анимиран филм 1971 – 1991 (изложба на оригинални артефакти од анимираните филмови)

*Изложба во галерија 2 – Македонски анимиран филм „Сцената денес“ (изложба на оригинални артефакти од анимираните филмови)

(Изложбите ќе траат до 22 ноември)

11.11. кино Фросина

19:00 Дискусија – Македонски анимиран филм 1971 – 1991 (разговор за истражувачкиот проект и публикацијата „ Македонски анимиран филм 1971 – 1991“.)
20:00 Проекција – 1971 – 1991
„Стрелби“ – Дарко Марковиќ
„Феникс“ – Петар Глигоровски
„Тоа е мојот живот“ – Боро Пејчинов
„Хомо екраникус“ – Делчо Михајлов
„Парабола“ – Мирослав Грчев
„Демагог“ – Славољуб Игњатовиќ
„Чистач“ – Милутин Рогановиќ
„(Нај) Тешкото“ – Афродита Марковиќ

12.11. | кино Фросина

– Дискусија – Македонски анимиран филм – За сцената денес (разговор за предизвиците на авторите на анимиран филм денес)

– Проекција – Сцената денес:
„One of many“ – Вук Митевски
„Кружно патување на монахот“ – Жарко Иванов
„Народен фронт 12“ – Иван Ивановски
„Човекот што не сакаше да умре“ – Гоце Цветановски
„Готлиб“ – Крсте Господиновски
„Карантин“ – Иван Андреевски
„Живот во меур“ – Никола и
„Девојката што паѓа“ – Владимир Лукаш

виртуелна галерија >

МКЦ