УБАВИ НЕШТА

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

CROSS ŠTREAM X MKC SKOPJE

Cross štream – меѓународна музичка програма во соработка со нашите пријатели од Kino Šiška (Љубљана) во време на корона. Заедничка онлајн соработка што нуди по еден македонски и еден словенечки изведувач во секој од договорените термини. Идејата дојде по двете претходни соработки на кои ги видовме Светлост + Odron Ritual …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

ЕВРОПСКАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА ПЕТАР АНДОНОВСКИ

Македонскиот писател Петар Андоновски е еден од 13-темина лауреати на Наградата за литература на Европската Унија, соопшти денеска жирито, во кое членуваше и македонската писателка Елизабета Баковска. Тој е награден за романот „Страв од варвари“ во издание на „Или-или“. „Наградата на ЕУ е одлична можност за нас кои доаѓаме од …