УБАВИ НЕШТА

УБАВИ НЕШТА

„ГЛУМИЦИ“ – рецензија на Ана Стојановска

„Едноставно, ако не сте спремни да им погледнете и на театарот и на најтешката театарска професија и уметност директно во очи, тогаш не ја гледајте оваа претстава“ . . . (За претставата „ГЛУМиЦИ“ на колективот „Артопија“, изведена во МКЦ на 30.3.2022, како колективно авторство, дизајн на сценски простор Ненад Тонкин, …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

Дина Дума наградена во Белград

Режисерката Дина Дума ја освои награда за најдобра режија на филмскиот фестивал „Фест“ во Белград, за својот дебитантски филм „Сестри“. Меѓународнотo жири во состав Милош Биковиќ, Тамара Драгичевиќ, Ѓерѓи Радули, Аргирис Пападимитрополус и Тони Гојановиќ, ја награди Дума за вештото водење на младите актери и фантастичното раскажување преку објективот. Во …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

ОДИМЕ ВО ПЛАНЕТАРИУМ

Драги пријатели, (посебно вие најмладите, учениците, кои сте нашата омилена публика, а и вие малку постарите), со задоволство сакаме да ве известиме дека по двегодишна пауза, Планетариумот во МКЦ започнува со работа од 1 март 2022 година. Повторно ќе имате можност да учите за планетите, за ѕвездите, за сите светли …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

МКЦ ОТЧЕТ 2021

Дојде и тоа време во годината во која го објавуваме сработеното за претходната. Aма уморни сме од сѐ, па решивме ќе напишеме кратка песничка. брзај брзај мкцкон европскиот сонте чека тетраткаи молив Пандемијата некако заглави со исплатата на ратите, ама паметна, нема оставено број, па не можат да ја добијат …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

Интервју со Дина Дума

Еден „клик“ може да уништи цел живот Првиот долгометражен филм на Дина Дума „Сестри“ ја освои специјалната награда за најдобар филм во селекцијата „Источно од Западот“ на филмскиот фестивал во Карлови Вари, Чешка. „Сестри“ е приказна за две тинејџерки чие пријателство е ставено на тест, откако се соочени со последиците …