ПОВИЦИ

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS КОНКУРС: LIVING MUSIC ПРОЕКТ

CINEDAYS објавува отворен конкурс за студенти (или дипломирани) режисери, музичари (аматери или професионалци) без ограничувања на возраста. Living music e резиденцијален проект, кој ќе се реализира за време на 20. CINEDAYS во Скопје. Ментор на проектот е Дарија Андовска, редовен професор на ФДУ и ФМУ Скопје, композиторка, пијанистка и авторка …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS КОНКУРС ЗА КРАТКИ ФИЛМОВИ

CINEDAYS распишува конкурс за пријавување на кратки филмови, кои ќе бидат прикажани во рамки на MK Shorts програмата! Пријавените филмови треба да ги исполнуваат следните услови: 1. Да се со времетраење до 20 минути2. Година на продукција 2019/2020 година3. Да се во формат анимиран или игран филм Резултатите од конкурсот ќе бидат …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

КРЕАРТ ДВОЈНА ИЗЛОЖБА ВО ЗАГРЕБ 2021, „ХИПЕРАДАПТИБИЛНОСТ“

Учеството на изложбата е отворено за современи визуелни уметници, кои професионално ги опфаќаат областите на визуелната и ликовната уметност, фокусирани на низа нови медиумски практики, екосистем и биоуметност и се занимаваат со теми за климатски промени и прилагодување кон новите еколошки услови, што во моментов е една од горливите уметнички …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Конкурс за GIFEST 9

Конкурс за деветтиот фестивал на гифови GIFEST#9 Почитувани гиф-автори и креативци од областа на дигиталните уметности, вашите дела за учество на деветтиот фестивал на анимираниот гиф може да ги праќате на gifest.subotica@gmail.com Конкурсот е отворен до 28 мај. Учеството на фестивалот е бесплатно и отворено за сите. Пријавените трудови мора …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

ПРВО ПА ЖЕНСКО – конкурс за перформанс

ИСПРОБУВАЊЕ ФЕМИНИСТИЧКИ ИДНИНИ е платформата за изведувачки уметности на Фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО, темелена на солидарност, поддршка, заедничко учење и соработка. Во рамки на платформата, од јуни до октомври 2021 година, ќе бидат развиени авторски проекти во полето на современиот танц, перформанс и/или театар, на две …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Резултати од Конкурсот за дизајн на ЗДРАВО МЛАДИ 11

Другарки и другари, 11-тото издание на Фестивалот на нова музика ЗДРАВО МЛАДИ е официјално закажано за 26 и 27 август 2021!Тимот на МКЦ им се заблагодарува на сите што учествуваа на Конкурсот за дизајн на ЗДРАВО МЛАДИ 11. Стигнаа над 100 дизајни од 94 дизајнери. Првата награда, за официјален дизајн …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Ликовна програма 2021 – резултати

Другарки и другари,по распишаниот јавен повик за аплицирање ‘Ликовна програма 2021’, кој траеше од 2 до 17 февруари, до МКЦ беа доставени 49 апликации. Комисијата ги разгледа сите пристигнати апликации. По утврдувањето на комплетноста и валидноста на доставените апликации, комисијата одлучи да ги селектира следниве автори (проекти): Галерја ГРАЛ – …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Конкурс за уметници, Миколаив (Украина)

Културната платформа MY ART и Агенцијата за развој на Миколаив објавија конкурс за уметници за учество на фестивалот за современа уметност Mykolaiv ART Week: CONNECT!Оваа година големиот културен настан е закажан за април и ќе се одржи со поддршка на САД во Миколаив, Украина, во уметничкиот простор 8 ПРИЧАЛ. Апликации …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Конкурс за дизајн на ЗДРАВО МЛАДИ

Во изминатите 10 години, на визуелниот облик на фестивалот имавме чест и задоволство да работиме со исклучително талентирани дизајнери на кои сме им неизмерно благодарни. Дизајнот за ЗДРАВО МЛАДИ 1, 2, 3 и 4 беше дело на нашиот вечен арт-директор Иван Петрушевски – Флим. 5-тото и 6-тото издание го дизајнираше …

ПОВИЦИ, УБАВИ НЕШТА

„Драг МКЦ“

ЈУ Младински културен центар објавува специјален повик во кој ја повикува пошироката јавност, сите минати и сегашни, блиски или далечни соработници на институцијата и сите поединци што имаат лична или туѓа приказна поврзана со МКЦ да ја раскажат преку писмо насловено како „Драг МКЦ“ и да ја испратат до адресата …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Конкурс за куса-куса критика

Малиот новогодишен саем на книги објавува конкурс за куса-куса книжевна критика. Критиките треба да се состојат од 100 зборови. Кусите критики треба да се однесуваат на изданија од домашни издавачки куќи, без разлика на авторството или жанрот. Целта на конкурсот е промовирање на домашната книжевна продукција и поттикнување на книжевната …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Известување за уметници и соработници на МКЦ

Другари и другарки, соработници и сите вие што сакате да аплицирате во Министерството за култура за проекти што би се случувале во 2021 година во Младинскиот културен центар, ве молиме да ги побарате вашите писма на согласност најдоцна до 1 ноември, на info@mkc.mk. Програмскиот колегиум ќе ги разгледа поднесените барања …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Рефундирање средства за билети

Другари, Поради комплетирање на процедурите за годишни финансиски извештаи, крајниот рок за рефундирање средства за откажаните/одложените настани во МКЦ е 1 ноември 2020 година. Сите оние што сакаат да рефундираат билет за настан, кој поради коронавирусот не се одржал, ги замолуваме најдоцна до 1 ноември да го сторат истото на …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Известување за уметници и соработници на МКЦ

Другари и другарки, соработници и сите вие што сакате да аплицирате во Град Скопје за проекти што би се случувале во 2021 година во Младинскиот културен центар, ве молиме да ги побарате вашите писма на согласност најдоцна до 20 октомври, на info@mkc.mk. Програмскиот колегиум ќе ги разгледа поднесените барања и …

ПОВИЦИ, УБАВИ НЕШТА

Отворен повик – МакеКоПроДокс форум 2020

Почитувани, МакеКоПроДокс форумот има за цел да развие стратешки план за зајакнување на копродукциите на документарниот филм помеѓу земјите од Балканот. На форумот ќе присуствуваат претставници од 12 регионални филмски агенции, 3 скандинавски филмски агенции и 10 проекти во финална фаза на продукција. Во пресрет на економска криза, културата и …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CreArt повик за резиденција во Скопје

Град Скопје ги известува уметниците што живеат и работат во Скопје дека е распишан отворен повик за уметнички престој во Скопје, што ќе се одржи од 15 мај до 15 јуни 2020 година во соработка со ЈУ Културно-информативен центар, како дел од активностите на европскиот проект кофинансиран од страна на …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

ДКЦ РАБОТИЛНИЦИ ЗА КРЕАТИВНО ПИШУВАЊЕ

Драги родители, почнуваме со нова сезона креативни работилници во ДКЦ Оваа сезона имаме малку поинаков концепт и организација на групите: групата во понеделник е работилница за креативно пишување наменета за деца од 8 до 11 години (од трето одделение до петто, со тоа што ги охрабруваме децата што се второ …