ПОВИЦИ

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Писма за согласност 2022

Драги наши соработници, уметници,Отворен е и Конкурсот за финансирање проекти од Град Скопје.Сите вие што сакате да аплицирате со свои проекти за 2022 година, а имате потреба од Писмо за согласност од МКЦ, ве молиме да ни пишете на info@mkc.mk, најдоцна до 27 октомври. Колегиумот на МКЦ во најбрз можен рок …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Отворен повик: „Reuse & repair chill corner“ @ 20. cinEdays

Повикот е наменет за млади луѓе (од 15 до 20 години), кои сакаат да учествуваат во работилница за изработка на еко ‘chill’ зона инспирирана од филмски сет, во рамки на јубилејното 20-то издание на CINEDAYS. На работилницата младите ќе научат што е сценографија на филм, што значи поставување на филмски …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS повик за волонтери

Другари и другарки, повикот за волонтери на јубилејниот 20-ти CINEDAYS е официјално отворен!   Оваа година фестивалот ќе се одржи од 15 до 21 јули на неколку локации во Скопје. Сите заинтересирани што сакаат да бидат дел од организацијата на фестивалот се добредојдени. Пишете ни на sonja@mkc.mk со вашето име и презиме и …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS КОНКУРС: 72 часа еко-филм

CINEDAYS објавува конкурс за млади од 16 до 20 години од Скопје и Македонија, кои аплицираат како тимови од 3 до 5 учесници за снимање кратки видеа на однапред зададена еко-тема. Во текот на петдневниот престој во Скопје за време на фестивалот, учесниците имаат задача во рок од 72 часа …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS КОНКУРС: LIVING MUSIC ПРОЕКТ

CINEDAYS објавува отворен конкурс за студенти (или дипломирани) режисери, музичари (аматери или професионалци) без ограничувања на возраста. Living music e резиденцијален проект, кој ќе се реализира за време на 20. CINEDAYS во Скопје. Ментор на проектот е Дарија Андовска, редовен професор на ФДУ и ФМУ Скопје, композиторка, пијанистка и авторка …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

CINEDAYS КОНКУРС ЗА КРАТКИ ФИЛМОВИ

CINEDAYS распишува конкурс за пријавување на кратки филмови, кои ќе бидат прикажани во рамки на MK Shorts програмата! Пријавените филмови треба да ги исполнуваат следните услови: 1. Да се со времетраење до 20 минути2. Година на продукција 2019/2020 година3. Да се во формат анимиран или игран филм Резултатите од конкурсот ќе бидат …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

КРЕАРТ ДВОЈНА ИЗЛОЖБА ВО ЗАГРЕБ 2021, „ХИПЕРАДАПТИБИЛНОСТ“

Учеството на изложбата е отворено за современи визуелни уметници, кои професионално ги опфаќаат областите на визуелната и ликовната уметност, фокусирани на низа нови медиумски практики, екосистем и биоуметност и се занимаваат со теми за климатски промени и прилагодување кон новите еколошки услови, што во моментов е една од горливите уметнички …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

Конкурс за GIFEST 9

Конкурс за деветтиот фестивал на гифови GIFEST#9 Почитувани гиф-автори и креативци од областа на дигиталните уметности, вашите дела за учество на деветтиот фестивал на анимираниот гиф може да ги праќате на gifest.subotica@gmail.com Конкурсот е отворен до 28 мај. Учеството на фестивалот е бесплатно и отворено за сите. Пријавените трудови мора …

ВЕСТИ, ПОВИЦИ

ПРВО ПА ЖЕНСКО – конкурс за перформанс

ИСПРОБУВАЊЕ ФЕМИНИСТИЧКИ ИДНИНИ е платформата за изведувачки уметности на Фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО, темелена на солидарност, поддршка, заедничко учење и соработка. Во рамки на платформата, од јуни до октомври 2021 година, ќе бидат развиени авторски проекти во полето на современиот танц, перформанс и/или театар, на две …