МКЦ

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

Дина Дума наградена во Белград

Режисерката Дина Дума ја освои награда за најдобра режија на филмскиот фестивал „Фест“ во Белград, за својот дебитантски филм „Сестри“. Меѓународнотo жири во состав Милош Биковиќ, Тамара Драгичевиќ, Ѓерѓи Радули, Аргирис Пападимитрополус и Тони Гојановиќ, ја награди Дума за вештото водење на младите актери и фантастичното раскажување преку објективот. Во …

Планетариум

Редовни отворени предавања во Планетариум

Драги пријатели,Ве информираме дека почнувајќи од 11 март, секој петок и сабота Младинскиот културен центар ќе организира отворени предавања во Планетариум.Предавањата ќе се одржуваат во два термини и во петоците и во саботите, а истите ќе ги држат нашите ценети предавачи Филип Парталовски и Радан Митровиќ. – Петок 19:00 – …

Liveurope

LIVEUROPE извештај

Платформата LIVEUROPE објави најнов извештај во кој се набројани влијанијата и забележителните достигнувања на мрежата за музичкиот сектор од самото воспоставување на платформата во 2014 година па наваму, со акцентирање на механизмите за справување со условите што ги наметна пандемијата од Ковид 19 во однос на циркулирањето на музичките артисти. …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

ОДИМЕ ВО ПЛАНЕТАРИУМ

Драги пријатели, (посебно вие најмладите, учениците, кои сте нашата омилена публика, а и вие малку постарите), со задоволство сакаме да ве известиме дека по двегодишна пауза, Планетариумот во МКЦ започнува со работа од 1 март 2022 година. Повторно ќе имате можност да учите за планетите, за ѕвездите, за сите светли …

ВЕСТИ

ГРАДИДНИНА

ЈУ Младински културен центар (МКЦ) од јуни оваа година па сѐ до април 2023 е дел од голем меѓународен проект со наслов Big Time Takeover развиен преку „Ерасмус KA2 Програмата за соработка и инвовација и размена на добри пракси на Европската унија за стратешки партнерства, кои вклучуваат образовни програми за …

ВЕСТИ

Поддржи култура, купи билет!

Уште една позитивна вест во име на нашиот јубилеј! Како јавна културна установа цврсто стоиме зад нашата програма и во обид да најдеме формат со кој ќе ја утврдиме вредноста на сечиј уметнички авторски труд, велиме: МКЦ ги укинува гратис-влезниците! Оваа пракса не е непозната за европските културните центри, па …

ВЕСТИ

Резултати од конкурсот за визуелно обликување „50 години МКЦ“

Почитувани, На почетокот од годината во која славиме еден многу значаен јубилеј – „50 години МКЦ“, распишавме конкурс за идејно-графичко решение за визуелно обликување на сите програми и активности што ќе следат низ целата 2022 година. Намерата беше најискрена: како и многу пати до сега, да ја вклучиме и јавноста, пред сѐ …

Некатегоризирано

Годишен извештај за 2021

Прилог на Годишниот извештај: 1. Податоци од надлежности што ги извршува, односно се утврдени со закон:Установата врши дејност од областа на културата како дејност од јавен интерес со непрофитна цел. Во правниот промет и во односите со трети лица Установата истапува во свое име и за своја сметка, само во рамките …