МКЦ

ВЕСТИ

Резултати од конкурсот за визуелно обликување „50 години МКЦ“

Почитувани, На почетокот од годината во која славиме еден многу значаен јубилеј – „50 години МКЦ“, распишавме конкурс за идејно-графичко решение за визуелно обликување на сите програми и активности што ќе следат низ целата 2022 година. Намерата беше најискрена: како и многу пати до сега, да ја вклучиме и јавноста, пред сѐ …

Некатегоризирано

Годишен извештај за 2021

Прилог на Годишниот извештај: 1. Податоци од надлежности што ги извршува, односно се утврдени со закон:Установата врши дејност од областа на културата како дејност од јавен интерес со непрофитна цел. Во правниот промет и во односите со трети лица Установата истапува во свое име и за своја сметка, само во рамките …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

МКЦ ОТЧЕТ 2021

Дојде и тоа време во годината во која го објавуваме сработеното за претходната. Aма уморни сме од сѐ, па решивме ќе напишеме кратка песничка. брзај брзај мкцкон европскиот сонте чека тетраткаи молив Пандемијата некако заглави со исплатата на ратите, ама паметна, нема оставено број, па не можат да ја добијат …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

Интервју со Дина Дума

Еден „клик“ може да уништи цел живот Првиот долгометражен филм на Дина Дума „Сестри“ ја освои специјалната награда за најдобар филм во селекцијата „Источно од Западот“ на филмскиот фестивал во Карлови Вари, Чешка. „Сестри“ е приказна за две тинејџерки чие пријателство е ставено на тест, откако се соочени со последиците …

ВЕСТИ

Жестока претстава за личната одговорност во време на ерозија

Причината за отсуството на наклоност на публиката кон Кориолан од истоимената трагедија на Шекспир најчесто се бара во беспоговорна увереност на овој лик во сопствената исправност. Шекспирологот Дејвид Уилер тврди дека „реткост е да се сретне некој како Кориолан, а уште поретко е некој да се чувствува онака како што …

ВЕСТИ, УБАВИ НЕШТА

ПРИЛЕПСКИТЕ АКТЕРИ ЈА ИЗНОСИЈА „ГЛЕМБАЕВИ“ НА ЕВРОПСКО НИВО

ИНТЕРВЈУ НА РЕЖИСЕРОТ БРЕЗОВЕЦ ПРЕД ИЗВЕДБАТА НА МОТ По поставувањето на класикот на Мирослав Крлежа, „Господа Глембаеви“, во Риека и Загреб, реномираниот хрватски режисер Бранко Брезовец го донесе и во Прилепскиот театар, а утревечер игра во Скопје. „Глембаеви“ ќе се изведе во Младински културен центар на Млад отворен театар (МОТ) …